Grupuri

Dezvoltare personală și autocunoaștere

Ce este un grup de encounter?

Este o activitate cu caracter de dezvoltare personală în care participanții explorează gândurile, sentimentele și trăirile despre sine și față de ceilalți. Aspectul unic al acestor grupuri este înrădăcinat în atitudinea față de grup ca întreg: participanții nu sunt direcționați de facilitator în ceea ce privește despre ce să vorbească, cum să se exprime și ce structură și reguli să urmeze. În schimb, grupului i se oferă libertatea de a da forma discuției în orice fel simt nevoia în momentul prezent. Direcția grupului este lăsată să crească organic.

Caracteristicile grupului de encounter

Participanții decid direcție

Direcția unui grup encounter se dezvoltă într-un mod spontan și natural de către participanți, fără a fi limitată de reguli sau teme predefinite. Participanții au libertatea completă de a-și exprima orice emoție, gând sau trăire care apare în moment, existând loc și pentru exprimarea unor sentimente mai puțin acceptate în contextele din viața de zi cu zi.

Spontaneitate

Cu excepția intervalului de timp specificat în anunțul evenimentului, grupurile encounter nu au reguli și nu există o structură predefinită care trebuie urmată. Tot ceea ce se întâmplă în cadrul grupului este rezultatul spontaneității participanților. Această libertate poate fi eliberatoare, dar uneori poate fi și înfricoșătoare.

Experiențiere în loc de analiză

În contrast cu procesul de analizare, care necesită o anumită distanțare, natura grupurilor encounter favorizează trăirea din interior a conținuturilor care ies la suprafață în moment. În acest fel, participantul poate simții un sentiment de conectare atât cu sinele cât și grupul.

Facilitare în loc de direcționare

Liderii de grup în grupurile encounter sunt sunt denumiți facilitatori, iar rolul lor este de a crea un mediu sigur și de sprijin pentru participanți, ceea ce facilitează explorarea și aducerea la suprafață a trăililor, gândurile și emoțiilor. Facilitatorul încurajează membrii să fie sinceri și deschiși unii față de ceilalți, să ofere și să primească feedback. Nu direcționează grupul, nu impune decizii și reguli, ci se orientează după procesul unic al fiecărei participanți și a grupului ca întreg.

Procesul grupului encounter

Deoarece grupurile encounter nu au o structură predefinită, fiecare întâlnire este unică și nu se poate prezice cum va decurge sesiunea. Cert este că întâlnirea va începe cu un moment de tăcere, care poate fi întreruptă de oricine în orice fel simte că are nevoia. După ce un participant aduce ceva în discuție, restul grupului poate reacționa în orice fel la ceea ce s-a spus, și o reacție în lanț se poate dezvolta treptat.

Procesul este însă dinamic și în continuă evoluție. Grupul poate ajunge într-un punct mort pe un anumit subiect și trece la altceva. Momentelor de tăcere pot apărea cu lungimi necunoscute.

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a fi într-un astfel de grup. Toată lumea este invitată să fie așa cum simte că trebuie să fie în momentul respectiv.

Beneficiile grupului encounter

Grupurile encounter au un efect pozitiv asupra conștientizării de sine și dezvoltării personale. Grupul ajută, printre altele, să fim mai deschiși față de trăirile noastre, să avem încredere în autenticitatea lor și să acceptăm ceea ce încearcă să ne transmită.

De asemenea, grupul poate avea un impact profund asupra modului în care ne raportăm la ceilalți. Poți învăța despre impactul pe care îl ai asupra altor persoane, dar și despre impactul pe care alții îl au asupra ta în viața de zi cu zi.

Deoarece membrii grupului vor avea libertatea de a decide direcția discuției, relația noastră cu responsabilitatea va fi, de asemenea, explorată. Apar întrebări, precum: „Exprim ceea ce doresc să exprim?”, „Ce mă împiedică să spun ceva?”, „Îmi asum responsabilitatea pentru modul în care influențez pe ceilalți?”, „Îmi asum responsabilitatea pentru alegerile necesare schimbării și dezvoltării?”

În cele din urmă, simpla experiență de a te întâlni cu ceilalți pentru a vorbi, a asculta și a vă cunoaște reciproc la un nivel mai profund poate fi o experiență eliberatoare.

Vizionează acest clip

Documentarul câștigător al premiului Oscar ”Călătorie către sine” redă un grup de encounter facilitat de Carl Rogers și Richard Farson în anii 60. Grupul este unul autentic, singura modificare fiind comprimarea în 50 de minute a întregului grup encounter, care a durat 16 ore.

× Whatsapp